Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ "SYKES-PIKOT " ΤΟΥ 1916 ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ -ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΙΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΝΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ...

 Απο τον φιλο του blog μας συναδ.Μηχανικο Πατριώτη Φιλιππο Αθανασιου-ευχαριστούμε...

«Η συμφωνία «Sykes-Picot» του 1916 προκειται να καταργηθει.
( Σημ.:Γεγονος που θα επιρρεασει και την Πατριδα μας!!!)


H μεγαλύτερη γεωπολιτική ανατροπή του 21ου αιώνα: Νεκρή η Συμφωνία Σάικς – Πικό – Εκατομμυρια Κούρδοι ήδη πανηγυρίζουν ανά τον κόσμο και η Τουρκία στρέφεται στην Συνθήκη της Λωζάνης.!!!!!

Σεπτέμβριος 21, 2017
Του Βασίλη Καπούλα.
Κούρδοι απ’ όλες τις γωνι ές της γης πανηγυρίζουν, από Σουηδία μέχρι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία.
Το «ποτάμι» δεν γυρίζει πίσω.....
Η συμφωνία «Σαικς-Πικό» θα αποτελέσει και τυπικά παρελθόν σε λίγες μέρες και ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει μόνο μια λύση, το μονα δικό αντιστάθμισμά του είναι η Συνθήκη της Λωζάνης και η αναθεώ ρηση της, που επιρρεαζει και την Ελλαδα.

Από τις 26 Σεπτεμβρίου αλλάζουν όλα, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσο ποταμίας, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Επισης, αυτα θα εχουν σοβαρες επιπτωσεις και στην δικη μας Πατριδα και πρεπει να ειμεθα πανετοι μοι και σε εγρηγορση!!!
Όλα δείχνουν πως η τουρ κική «πολεμική μηχανή» ζεσταίνεται εντατικά, προ κειμένου να είναι έτοιμη για τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν εξαγγείλει την διενέργεια δημοψηφί σματος ανεξαρτησίας.
Με αμείωτη ένταση συνε χίζεται η ευρείας κλίμακας άσκηση του Τουρκικού στρατού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ιράκ.
Το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού μάλι στα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι πραγματοποιή θηκε αεροπορική επιδρομή σε θέσεις του PKK στο Βόρειο Ιράκ στις περιοχές Ζαπ και Αβασίν- Μπασγιάν κατά την οποία σκοτώ θηκαν 7 κούρδοι αντάρτες.
Για μια ακόμη φορά τα βέλη του Ταγγιπ Ερντογάν εστράφησαν κατά του Κουρδου Μπαρζανί.
Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρ τησίας στις 25 Σεπτεμ βρίου και συνέχισε απειλητικά:
«Μην ξεκινάτε μια διαδι κασία που θα σας στερήσει κι αυτά που ηδη έχετε».
Αργότερα ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι όλοι θα δουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν. Σήμερα και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι ο Κουρδος Μπαρζανί παίζει με την φωτιά.
Στο ίδιο και πιο σκληρό μήκος κύματος, βρίσκεται και η αξιωματική αντιπο λίτευση. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ ζήτησε να δοθεί περιθώριο 24 ωρών στην Διοίκηση του Βορείου Ιράκ και να επιβληθούν ακολούθως άμεσα οικονομικές πολι τικές και στρατιωτικές κυρώσεις.
Ο υπουργός Άμυνας της γείτονας χώρας, Νουρεν τίν Τσανικλί, εξέφρασε την ανησυχία του για τους κιν δύνους που εγκυμονεί το Κουρδικό δημοψήφισμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα λάβει «κάθε απαραίτητο μέτρο» για να αποτρέψει να συμβεί κάτι παρόμοιο με τους Κούρ δους της Τουρκίας.
«Μια αλλαγή που θα σημάνει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία», δήλωσε ο Τσανικλί συνεχίζοντας...
......«Η διατάραξη της εδαφι κής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ θα πυροδοτήσει μια μεγαλύ τερη, παγκόσμια απειλή, χωρίς ορατό τέλος».
Ομως η Τουρκία δεν μπο ρεί να κάνει πολλά. Οι Κουρδοι Πεσμεργκά είναι πανέτοιμοι και κυρίως έχουν την στήριξη ΗΠΑ-Ισραήλ. Γι αυτό και θα στραφούν αλλού προς αναθεώρηση και άλλων συνθηκών.
Eίναι νεκρή η Συμφωνία Σάικς – Πικό
Η Συμφωνία Σάικς–Πικό (Sykes–Picot Agreement) ήταν μυστικό σύμφωνο που συνήφθη τον Μάιο του 1916, ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και είχε και τη συναίνεση της Τσαρικης Ρωσσίας.
Με αυτό μοιράζονταν σε σφαίρες επιρροής και ελέγ χου της Μεγάλης Βρετ τανίας, της Γαλλίας και αρχικά και της Τσαρικης Ρωσσίας, εδάφη της Οθω μανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία. Η ονομασία του συμφώνου προέρχεται από τα ονόματα των Μαρκ Σάικς και Ζωρζ Πικό, που ήταν οι διπλωμάτες της Μεγάλης Βρεττανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα και οι οποίοι διαμόρφωσαν τους όρους του.
Ειδικότερα, το εν λόγω σύμφωνο προέβλεπε ότι μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου:
α) η Ρωσία θα αποκτούσε την επαρχία του Ερζερούμ, του Βαν, της Τραπεζούν τας και του Μπιλίς
β) η Γαλλία θα αποκτούσε τον Λίβανο, τα παράλια της Συρίας, τα Άδανα, την Κιλικία, το Γκαζίαντεπ, την Ούρφα, το Μαρντίν, το Ντιγιάρμπακιρ και την Μοσούλη
γ) η Μεγάλη Βρετανία θα αποκτούσε την νότια Μεσο ποταμία με τη Βαγδάτη και τα λιμάνια της Χάιφας και της Άκρας (σημερινό Ισραήλ) και
δ) η Παλαιστίνη θα ετίθετο υπο διεθνές καθεστώς.
Επίσης προέβλεπε ότι στις περιοχές που θα ήταν στη βρεττανική και στη γαλ λική σφαίρα επιρροής θα σχηματιζόταν μια συνο μοσπονδία αραβικών κρα τών ή ένα ανεξάρτητο αραβικό κράτος.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσσία (Οκτώβριος 1917), οι Μπολσεβίκοι ανακάλυψαν το μυστικό αυτό σύμφωνο και το δημοσίευσαν, στις 23 Νοεμβρίου του 1917, στις εφημερίδες Izvestia και Pravda. Τρεις ημέρες αργότερα, δημοσιεύτηκε και στη βρεττανική Guardian.
Πιο αναλυτικά, στις 16 Μαΐου 1916, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μεγάλη Βρεττανία και η Γαλλία υπέγραψαν μια μυστική συμφωνία στο Λονδίνο. Επίσημα γνωστή ως η "Συμφωνία της Μικράς Ασίας" από τους διπλωμάτες Μαρκ Σάικς και Φρανσουά Ζορζ Πικό, καθορίζει έκτοτε τη μοίρα στη Μέση Ανατολή.
Πριν από έναν αιώνα οι σύν τομα νικηφόρες δυνάμεις του Α'.ΠΠ θέλοντας να διαιρέσουν την περιοχή (τότε μέρος της Οθωμανι κής Αυτοκρατορίας) τράβηξαν μια «γραμμή στην άμμο» (όπως την αποκάλεσε ο συγγραφέας Τζέιμς Μπαρ), η οποία εκτεινόταν από το λιμάνι της Ακρας στη Βόρεια Παλαιστίνη ως το Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ, στα σύ νορα με το Ιράν.
Ολες οι περιοχές βόρεια αυτής της γραμμής, συγ κεκριμένα ο Λίβανος και η Συρία, θα πήγαιναν στη Γαλλία.
Οι περιοχές στα νότια – η Παλαιστίνη, η Υπεριορδα νία και το Ιράκ – στη Βρετ τανία, η οποία επιζητούσε κυρίως να προστατεύσει τα βρεττανικά συμφέροντα στη διώρυγα του Σουέζ, τη βασική ναυτική διαδρομή προς τη βρεττανική Ινδία.
Παράλληλα ωστόσο η Βρεττανία διαπραγματευ όταν με τους Αραβες, οι οποίοι είχαν ξεσηκωθεί στο πλευρό των Βρετανών και των Γάλλων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατο ρίας – με πρώτο και κύριο τον Σαρίφ Χουσεΐν μπιν Αλί της Μέκκα.
Είχαν υποσχεθεί στον Χουσεΐν την Συρία, σε περί πτωση στρατιωτικής νίκης έναντι των Οθωμανών.
Αλλά υπό τη συμφωνία Σάικς – Πικό, η Συρία πλέον ανήκε στη Γαλλία.
Επομένως μία από τις δύο πλευρές θα «ριχνόταν» και ήταν ξεκάθαρο ποια πλευ ρά ήταν η πιο αδύναμη:
οι Αραβες που αγωνίζον ταν για την ανεξαρτησία τους.
Η μυστική συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι Σάικς – Πικό, οδήγησε στη δημιουργία κρατών, τα οποί α εξυπηρετούσαν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων αποικιακών δυνάμεων της εποχης και δεν αντανακλούσαν τις κοινωνικές, θρησκευτικές και εθνοτικές πραγματικό τητες της περιοχής.
Η Σάικς – Πικό επέφερε τη συμφιλίωση των δύο μεγάλων δυνάμεων της Αντάντ και η περιφερειακή τάξη που προέκυψε μετά από αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας άντεξε.
Οι ευρωπαίοι ηγεμόνες, η Βρετανία και η Γαλλία, πήραν τη θέση που ειχε μεχρι τοτε η Υψηλή Πύλη της Οθωμανικης Αυτοκρα τοριας, διασφαλίζοντας την τάξη, είτε απευθείας είτε μέσω περιφερειακών proxies.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,
οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν τον ρόλο του απόλυτου εγγυητή του συστήματος Σάικς – Πικό.
Αυτό πλέον έληξε.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ξεκίνησε ήδη από το Μάρτιο του 2016,
η συζήτηση για την ανάγκη μίας νέας συμφωνίας Sykes-Picot:
«…Ιt’s time to renegotiate the contract that put the Middle East together. The «contract» is the 1916 Sykes-Picot Agreement (…) A new Sykes-Picot Agreement, if you will….»
Δείτε εδώ και ένα δεύτερο δημοσίευμα που περιέχει τους χάρτες διαμελισμού της Τουρκίας από New York Times στην επέτειο των 100 χρόνων της Συμφωνίας.
Αυτά έβλεπε ο Ερντογάν και άρχισε τα περί Συνθήκης Λωζάνης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου