Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΝΤΑΦΙ-ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ;Και με κάποιο σατανικό τρόπο,
πάντα ωραίος σαν αιώνιος έφηβος...

Και που έδωσε δικαιώματα στις Λίβυες γυναίκες, αδιανόητα για τον Αραβικό Κόσμο, όρισε επίτηδες την προσωπική του φρουρά μόνο από γυναίκες εκπαιδευμένες στη σκοποβολή και τις πολεμικές τέχνες, τσάκισε τους Ισλαμιστές, οργάνωσε τη χώρα με ένοπλες αμεσοδημοκρατικές Λαϊκές Επιτροπές, σύμφωνα με το "Πράσινο Βιβλίο" του, απάντηση στο "Κόκκινο Βιβλίο" του Μάο, στον ανθρωποφάγο Κοινοβουλευτικό Καπιταλισμό και στον ψυχοφάγο Γραφειοκρατικό Σοσιαλισμό τύπου Σ. Ένωσης ("Τρίτος Δρόμος"), βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς χάνοντας παιδιά του, και μένει σε τέντα στην έρημο; (Μ' όλα αυτά τα "επαναστατικά" -απολύτως ενοχλητικά για τη Δύση- πως να μην τον θεωρούν " τρελό" όλοι οι αντιδραστικοί του Κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των κυρίαρχων Αραβικών Κύκλων;)

Λοιπόν:

Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι είναι Λίβυος στρατιωτικός (συνταγματάρχης) και πολιτικός, ντε φάκτο ηγέτης της Λιβύης από το 1969. Το πλήρες όνομά του είναι Muammar Abu Minyar al-Gaddafi. Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων. Eίναι πατέρας 8 παιδιών, με μεγαλύτερο γιο το Muhammad Gaddafi, επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης. 

Πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942. Το 1961 διώχθηκε από τη Sebha εξαιτίας της δράσης του ως ακτιβιστής. Σπούδασε Νομικά και στη συνέχεια ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στη Βεγγάζη. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1969, μια μικρή ομάδα από αξιωματικούς του στρατού υπό την ηγεσία του Καντάφι έκανε πραξικόπημα και ανέτρεψε το βασιλιά Ίντρις, ενώ ο τελευταίος παραθέριζε στην Ελλάδα (στα Καμένα Βούρλα) για λόγους υγείας. Βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο ανιψιός του και διάδοχος του θρόνου, Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi.

Διεθνείς σχέσεις
Η πολιτική φιλοσοφία του Καντάφι περιλαμβάνεται στο «Πράσινο Βιβλίο», το οποίο εκδόθηκε το 1976. Οπαδός της παναραβικής ιδέας, οι σχέσεις του με τη Δύση εντάθηκαν τις δεκαετίες του '70 και του '80. Στις 15 Απριλίου 1986, ο Πρόεδρος Ρήγκαν επιτέθηκε κατά της Λιβύης στην επιχείρηση «El Dorado Canyon», με αποτέλεσμα το θάνατο 60 ανθρώπων. Η επίθεση έγινε με αφορμή, όπως δηλώθηκε τότε, τις καταγγελίες περί εμπλοκής της Λιβύης στη βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου, στην οποία βρήκαν το θάνατο και Αμερικανοί. Λίγο μετά, η Βρετανία κατηγόρησε το καθεστώς του Καντάφι για την τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκωτίας, όταν ανατινάχθηκε η πτήση 103 αεροσκάφους της Pan Am με απολογισμό 270 νεκρούς. Το περίεργο όμως της επίθεσης ήταν ότι πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την αυθαίρετη (;) απόφαση της Λιβύης να κλείσει τον Κόλπο της Σύρτης, σε νοητή ευθεία, και να θεωρήσει όλο το θαλάσσιο χώρο αυτής «χωρικά ύδατα». Αμέσως μετά την αεροπορική κυρίως επίθεση η Λιβύη παραιτήθηκε της προγενέστερης απόφασής της.

Τον Οκτώβριο του 1993, ψήγματα του λιβυκού στρατού επεχείρησαν να δολοφονήσουν τον Καντάφι, χωρίς αποτέλεσμα. Το 1994 η χώρα αποχώρησε από το Τσαντ.

Το 1999, έπειτα από πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι και το 2003 η ίδια η χώρα ανέλαβε επίσημα την ευθύνη αλλά και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, επειδή η χώρα διατηρούσε πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατικών αραβικών ομάδων. Σταδιακά, αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της χώρας με τη Δύση. Το Μάρτιο του 2004, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επισκέφτηκε επίσημα την Τρίπολη. Στις 15 Μάη του 2006, το State Department (Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ) ανακοίνωσε την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης ήρθησαν οι -σε ισχύ από το 1992- κυρώσεις (μποϋκοτάζ) που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης.

Το Δεκέμβριο του 2007 ο Λίβυος ηγέτης επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα τη Γαλλία όμως στις 11 Δεκεμβρίου η επίσκεψή του στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πυροδότησε αντιδράσεις.

Στη διάρκεια συνδιάσκεψης στη χώρα του, στις 10 Ιουνίου του 2008, ο Καντάφι τάχθηκε εναντίον της σχεδιαζόμενης Μεσογειακής Ένωσης.

Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης
Ο Καντάφι εξελέγη πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης στις 2 Φεβρουαρίου του 2009. Σε δήλωσή του, κατά τη διάσκεψη κορυφής του διεθνούς οργανισμού στην Αιθιοπία, ο Καντάφι επανέλαβε ότι οι ανεξάρτητες χώρες της Αφρικής μπορούν να εργαστούν για να πετύχουν μια ένωση, που θα ονομαστεί Ηνωμένες Πολιτείες της Αφρικής. Στις 29 Μαρτίου του 2009 χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως "μια νέα μορφή διεθνούς τρομοκρατίας". Στις 31 Ιανουαρίου του 2010 τον διαδέχθηκε στην προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης ο Μπίνγκου γουά Μουταρίκα.

(ΥΓ: Ξέρουμε τώρα ότι με αυτές τις αναρτήσεις πάμε κόντρα στην κρατούσα άποψη και τα "νέα" των ΜΜΕ... Χαρά μας... Αυτά μας πάνε κόντρα, στο κάτω-κάτω...
Και μη μας πει κανείς ότι άλλα αναρτούσαμε στις 19/2/2011. Σωστά κι εκείνα, σωστά κι ετούτα... Κι όποιος ζαλίζεται από τη διαλεκτική διακύμανση-σύνθετη στάση μας, δραμαμίνες και στερηά, γιατί για τη θάλασσα της ζωή
ς, της Ιστορίας με τις σπείρες της  και της πολιτικής δεν κάνει....)

1 σχόλιο:

  1. Δεν ζαλίζεται κανένας,γράψε εσύ,διαβάζουμε εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή